Η πρωτη εντυπωση, η αγουρη.

   Ειπα* να γραψω την πρωτη μου εντυπωση, πολυ συντομα, την αισθηση που μου εκαναν οι πρωτες εικονες, οι πρωτες μυρωδιες και ηχοι απ αυτον τον πολιτισμο. Η απολυτως πρωτη...
, οπως με χτυπησε αυτο το ντοπιο πολιτιστικο κυμα, οπως ερχεται ενα κυμα και σκεπαζει τα παντα στην ακτη, εστω και προσκαιρα. Εχει αξια να αποτυπωθει, και να συγκριθει με την εντυπωση που θα εχω αφηνοντας τη μαυρη ηπειρο 4 μηνες περιπου αργοτερα. Να δω τις διαφορες και να γελαω με τον εαυτο μου οταν θα χει πια ωριμασει η αποψη μου και ισως αυτο γινει ενα μαθημα για μελλοντικες εκτιμήσεις και προσαρμογες. Ισως και να ναι αργα βεβαια, εχω καπως συνηθισει το παραξενο. Αλλα θυμαμαι...

   Θυμαμαι οτι ειδα τοπιο υποκιτρινο, στο χρωμα της αμμου. Ειναι το κυριαρχο χρωμα παντου. Στους δρομους, στη γη, στους τοιχους των σπιτιων. Τι χρωμα ειναι αυτο, πως λεγεται? Τοσες μερες εδω αυτη η ερωτηση γυριζει συχνα στο μυαλο μου, προσπαθωντας να βρω μιαν απαντηση. Ειναι απλα το χρωμα της αμμου που ο ηλιος του δινει ελαχιστα διαφορετικες αποχρωσεις απο το πρωι μεχρι το απογευμα. Οταν πεφτει η νυχτα, το φως του φεγγαριου απλως το βαφει γκρι, ενα γκρι που δεν αφηνει το σκοταδι να ειναι απολυτα μαυρο. Ειρωνικο λιγακι στη μαυρη ηπειρο? Η φυση ξερει παντα να ισορροπει.

Τυπικος δρομος με φοινικιες και...πεζοδρομια

Χαμος στο κεντρο


   Οι ανθρωποι δειχνουν ηρεμοι και συγκαταβατικοι. Ολα γινονται αργα. Ερχονται σου δινουν το χερι και σε παιρνουν απο το χερι. Ολη μερα πινουν ενα τσαι που φτιαχνουν παντου στο δρομο, στα ξενοδοχεια. Ειναι σαν τον καφε που πινουμε εμεις. Το κακο ειναι οτι απο το ιδιο ποτηρι πινουν ολοι. Το θρησκευτικο στοιχειο ειναι εντονο, με αρκετα τζαμια με μεγαφωνα να υπαρχουν παντου. (Μηπως αυτο δε συμβαινει και στην Ελλαδα με τις εκκλησιες και τα μεγαφωνα?) Προσευχονται 5 φορες την ημερα συμφωνα με τις μουσουλμανικες αρχες, οποτε θα τους δεις παντου να σταματανε τη δουλεια και να κανουν το ιερο τους καθηκον. 
   Γενικα προσπαθουν να σε βοηθησουν με καθε τροπο και δεν θα δεις κανεις να σε κοιταει παραξενα. Τουλαχιστον εμενα με αγκαλιασανε απο την πρωτη στιγμη με χαρα. "Θελω να νιωθεις σαν εισαι στην Ελλαδα", μου ειπε ο Ζεμαλ μια απο τις πρωτες μερες, και προσπαθει να το κανει πραξη.

   Οι γυναικες φορανε ομορφα πολυχρωμα ολοσωμα φορεματα που σκεπαζουν και τα μαλλια τους, αλλα οχι το προσωπο. Υπαρχουν και δυτικοτροπα ντυμενες, αλλα θα ελεγα οτι το παραδοσιακο εδω ειναι μοδα. Σιγουρα τα χρωματα ειναι εντυπωσιακα.

Σε μια εικονα, τα πολυχρωμα φορεματα, οι αμμοδρομοι στα μικρες γειτονιες και σκουπιδια.
 Η κυρια κουβαλει στο κεφαλι της την προικα της με τον παραδοσιακο Αφρικανικο τροπο


   Η οδηγηση δεν σεβεται κανεναν κανονα και ολοι περνανε απο παντου βγαινοντας απο το δρομο προσπερνώντας κι απο δεξια. Τα φαναρια απλα καινε ρευμα. Τα μισα αυτοκινητα ειναι διαλυμενα χωρις φωτα και γεματα τρακαρισματα. Τα αλλα μισα ειναι υπερπολυτελη θηριωδη 4x4 κυριως Toyota Land Cruiser, που ειναι τα πιο καταλληλα για την ερημο.

   Η δυση εχει κανει αισθητη την επιδραση της. Οι πιο πολλοι εχουν ακριβα κινητα και ειναι προσηλωμένοι σ αυτα ολη μερα. Η coca cola ειναι παντου. Τα πολυκαταστηματα και οι τραπεζες ολοενα και αυξανονται.

   Παντου υπαρχει, σκονη, σκουπιδια, και μια ασχημη μυρωδια, κυριως σε φτωχες κατοικημενες περιοχες. Εχεις την αισθηση οτι ολα ειναι βρωμικα, η οποια δεν ειναι πολυ μακρυα απο την πραγματικοτητα. Ο συνεχης αερας μεταφερει την αμμο παντου η οποια ειναι αδυνατο να καθαριστει.


   Στις επομενες αναρτησεις θα προσπαθησω να περιγραψω αναλυτικοτερα καθε τομεα ξεχωριστα, στις αγορες , στα παζαρια, στην τεχνη, στο φαγητο, στην κουλτουρα, στη φυση και φυσικα στους ανθρωπους και τι μου εκανε εντυπωση απ αυτον τον τοσο διαφορετικο και ξενο πολιτισμο, που εχει την ομορφια του, οχι εξωτικη, αλλα Αφρικανικη, αρκει να ξερεις να κοιτας...


*Σημειωση προς αναγνωστες:
   Αποφασισα να καταργησω τους τονους στο κειμενο μου γιατι μου επαιρνε πολλη ωρα να τους βαζω κατοπιν πληκτρολογησης, καθως δεν ειμαι κι ο ικανοτερος στην δακτυλογραφηση. Αλλωστε, το μονοτονικο συστημα οπως διαβασα καπου, επινοηθηκε στην Αλεξανδρεια της Αιγυπτου οταν η ελληνικη γλωσσα ηταν τα αγγλικα της εποχης, για να ξερουν οι ξενοι ελληνομαθεις που τονιζονται οι λεξεις. Εξαλλου και τα αρχαια κειμενα γραφονταν με κεφαλαία γραμματα. Τονος θα μπαινει μονο οπου απαιτειται να ξεχωρισει η λεξη (π.χ. πότε-ποτέ) ή προς χαριν εμφασης..!




Σχόλια

  1. Πιο κοντινες ληψεις στις φωτογραφιες Μανο να αποτυπωνει και να μεταφερει η εικονα πιο αμεσα το γραπτο σου λογο
    Αλλωστε η τοση αμμος δεν ειναι καλος αγωγος και θολωνει τη "μεταφορα"
    Keep writing my friend 🤓😄

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις